19 februari, 2020
Algemeen

Carnaval

Op maandag 24 februari zijn wij telefonisch niet bereikbaar

Omdat wij op maandag 24 februari met alle zotten aan het feesten zijn. Vanaf dinsdag 25 februari staan wij weer voor u klaar. We wensen iedereen die ook gaat feesten: Heul veul plezier! 

De naam carnaval

Over de betekenis van het woord carnaval gaan verschillende verhalen rond. Er zijn meerdere theorieën over terug te vinden. De meest voor de hand liggende verklaring is dat het van Latijn is afgeleid. Het Latijnse ‘carne vale’ betekent namelijk: vaarwel aan het vlees. Carnaval wordt altijd gevierd voor aanvang van de vastentijd, de 40 dagen voor Pasen waarin Christenen geen vlees mochten eten. Een andere verklaring is dat carnaval een verbastering is van het Latijnse ‘carrus navalis’ wat weer staat voor scheepswagen. Traditiegetrouw trekken nog steeds prachtige praalwagens tijdens carnaval door de straten.

De geschiedenis van carnaval

In Mesopotamië, werd ruim 2500 jaar voor Christus een feest gevierd om het nieuwe jaar en de lente in te luiden. Op kleitabletten is terug te vinden dat tijdens het ‘Zagmoekfeest’ de slavin gelijk was aan haar meesteres. Op wielen werd een prachtig pronkschip getrokken naar de tempel van de god Mardoek.

Aan het begin van de lente werd ook door de oude Grieken een wagenschip met de wijngod Dionysos door de straten getrokken. De slaaf mocht zijn meester voor de gek houden tijdens het Romeinse feest ‘Saturnalia’ en in Rome was iedereen verkleed en droeg maskers. De Germanen vierden het ‘Julfeest’ waarbij een beeld van de god Frey op een schip op wielen werd begeleid door een menigte in dierenkleding en mannen in vrouwengewaden.

Carnaval werd in 1629 als ’paepsche stoutigheyt’ verboden. Pas in de negentiende eeuw keerden de carnavalsfeesten in het zuiden weer terug. De eerste carnavalsverenigingen werden opgericht en vanaf circa 1960 stak het festijn de grote rivieren over.

Het feest is een steeds veranderende, duizenden jaren oude traditie met invloeden van godsdiensten en gebruiken uit oost en west, die iedereen, religieus of atheïstisch, onder de naam ’carnaval’ kan vieren.

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.