5 januari, 2024
Algemeen

Taal leren? Tweetaligen denken sneller!

Nieuwe dingen leren vergroot het netwerk van je hersencellen. Een nieuwe taal leren, is goed voor je hersenen. Veel verschillende talen spreken is erg handig wanneer je internationaal opereert zowel op zakelijk gebied als ook privé. Maar er zijn nog veel meer voordelen verbonden aan die taalcursus die je op het oog hebt. Een nieuwe taal leren, heeft namelijk een bijzondere uitwerking op je hersenen. Iets leren verandert altijd je brein. Je hersenen maken nieuwe routes aan wanneer je een nieuwe handeling leert of wanneer je een bepaalde oefening studeert.

Maar wist je dat het aanleren van een nieuwe taal nog een veel groter effect heeft op je brein?

Onderzoek heeft uitgewezen dat het leren van een taal je hersenen aanzet tot het maken van heel veel nieuwe routes. Een nieuwe taal leren houdt veel meer in dan één handeling of één bepaalde oefening. Als je een nieuwe taal leert, leer je verschillende dingen tegelijk. Je leert nieuwe woorden maar ook nieuwe taalregels. Je leert deze toe te passen en je leert nieuwe klanken. Je moet heel wat nieuwe woorden onthouden. Je traint als het ware je geheugen en dat zorgt ervoor dat je brein fitter wordt. Het is net als je spieren, als je niet traint worden je spieren ook zwakker. Met je hersenen gaat het op dezelfde manier. Een nieuwe taal leren, blijkt uit onderzoek is de beste manier om je hersenen te vrijwaren van achteruitgang. Hersenonderzoek toont aan dat meertaligen gemiddeld een beter geheugen hebben dan eentaligen. Je cognitieve functies zijn beter en je brein bescherm je tegen achteruitgang.

Kennis van meerdere talen levert je méér op dan alleen de talenkennis

Het leren van een nieuwe taal zou ervoor kunnen zorgen dat je je brein openstelt voor nieuwe mogelijkheden. Zo zou creativiteit gestimuleerd kunnen worden. Hersenonderzoek heeft een direct verband tussen meertaligheid en creativiteit niet kunnen aantonen. Dus laten we deze volkswijsheid maar even voor wat het is. Maar hersenonderzoek toont wel aan dat mensen die meerdere talen spreken gemiddeld complexe denktaken creatief kunnen oplossen.

Een nieuwe taal leren en interesse hebben in een andere cultuur?

Omdat je naast nieuwe woorden en taalregels ook heel veel leert over andere culturen. Taal is zo veel meer dan standaard zinnen opzeggen. Een taal is altijd sterk verbonden is met cultuur. Dus als je een nieuwe taal leert, leer je automatisch ook meer over een andere cultuur. Door meerdere talen te leren kun je veel leren over de verschillen tussen culturen. In het bedrijfsleven beseft men dat alleen een andere taal spreken niet voldoende is voor een goed contact met een buitenlandse relatie. Net zo belangrijk is de kennis van het zakelijke omgaan met andere culturen.

Boost jouw hersenen door een nieuwe taal te leren!

Ongeacht de eigenlijke reden voor het leren van een nieuwe taal, je neemt sowieso een goede beslissing wanneer je jouw eigen kennis gaat uitbreiden. Levenslang leren houdt ons en onze hersenen jong. Hou je dus zeker niet in en kies voor bijvoorbeeld een individuele taalcursus Frans. Wanneer je in een internationale omgeving werkt is het zinvol om de Engelse spreekvaardigheid te vergroten. Praat met meer zelfvertrouwen je Duitstalige collega eens aan. In deze tijden van globalisering zijn mensen die meer dan één taal spreken onmisbaar!

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.