19 oktober, 2023
Algemeen

C1-niveau Engels: hoe zit het ook al weer?

Je Engelse taal naar een C1-niveau brengen is vaak nodig als je binnen een internationale omgeving werkzaam bent. Maar wat is nu precies dat C1-niveau Engels? Wat houdt dit in en welke disciplines zou je moeten beheersen als de Engelse taal op een C1-niveau gewenst is?

C1-niveau Engels is nodig om je mee te nemen in de wereld van de niveau-aanduidingen

Wat kun je als je een taal op C1-niveau Engels beheerst? Wat is het juiste referentiekader? Om dit op een Europees niveau aan te pakken is er een instrument ontwikkeld waarin precies omschreven staat wat je moet beheersen op een bepaald niveau. In 2001 publiceerde de Raad van Europa het ‘Common European Framework of Reference for Languages’ (CEFR of CEF).

Het ‘CEFR’, in het Nederlands ‘ERK’

Het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen (ERK) biedt dat instrument, om het niveau waarop iemand zijn talen beheerst te kunnen beschrijven. Het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK) koppelt de taalvaardigheid in een vreemde taal aan zes beheersingsniveaus, oplopend vanaf een basisgebruiker naar de onafhankelijke taalgebruiker tot het hoogste C niveau, de vaardige taalgebruiker. Deze beheersingsniveaus gaan uit van zogenaamde can-do-statements. De drie omschreven gebruikers heten van laag naar hoog: A,B en C. Niveau A is de aanduiding voor de basisgebruikers van een taal. Een basisgebruiker van de Engelse taal kan zich nog niet zelfstandig redden. De onafhankelijke gebruiker beheerst de taal op een B-niveau. In het Engels functioneert deze onafhankelijke gebruiker goed en kan zich zelfstandig redden. De Engelse taal op een C-niveau beheersen betekent dat je een vaardige taalgebruiker bent van de taal. Je spreekt je Engels met groot gemak en bent in staat om jezelf vloeiend uit te drukken en de Engelse taal flexibel en efficiënt te gebruiken voor sociale, academische en professionele doeleinden. Je kunt lange en complexe teksten lezen en je begrijpt artikelen over specifieke onderwerpen. Hierbij heb je ook nog de verdeling tussen C1-niveau Engels en C2-niveau Engels. Hoe dit precies zit leggen we uit verder in deze blog.

De taalvaardigheden

Het ERK onderscheidt 5 taalvaardigheden. Namelijk: lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren. In de can-do-statements staat dus goed omschreven per taalvaardigheid wat je zou moeten beheersen op een A, B of C niveau. Deze drie niveaus zijn onderverdeeld in twee subniveaus:

 • Taalniveau A1
  Doorbraak – basiskennis van de taal, bekende dagelijkse uitdrukkingen en eenvoudige zinnen.
 • Taalniveau A2
  Tussenstap – bekend met veelgebruikte uitdrukkingen en kan gesprekken voeren over alledaagse zaken.
 • Taalniveau B1
  Drempel – kan eigen mening geven en kan ervaringen, gebeurtenissen, dromen en verwachtingen beschrijven </li.
 • Taalniveau B2
  Uitzicht – kan de hoofdlijnen van complexe teksten begrijpen, kan duidelijke, gedetailleerde tekst produceren en kan spontaan aan een gesprek deelnemen.
 • Taalniveau C1
  Effectieve operationele vaardigheid – kan zichzelf vloeiend uitdrukken en kan de taal flexibel en efficiënt gebruiken voor sociale, academische en professionele doeleinden.
 • Taalniveau C2
  Beheersing – kan zonder moeite alles begrijpen wat hij/zij hoort of leest en kan zichzelf spontaan, zeer vloeiend, precies en genuanceerd uitdrukken, ook in meer complexe situaties.

Taal is geen exacte wetenschap

Taal is voor ILC geen exacte wetenschap. De ontwikkeling van een taalvaardigheid is een continue proces en ontwikkelt zich geleidelijk aan. Naast regelmatig lessen volgen bij onze moedertaalsprekers is het toepassen van de nieuwe taal in de praktijk ook belangrijk. Iedere cursist leert een nieuwe taal op zijn eigen tempo en met een eigen leerstijl. Waar de ene cursist in het begin van het leerproces erg aarzelend zal spreken is de andere cursist ook op een A-niveau al een vlotte spreker, maar die nog wel veel grammaticale fouten maakt. ILC raadt vaak gefaseerde taaltrainingen aan als de urgentie niet vreselijk hoog is. Zo werk je samen met je persoonlijke taaltrainer aan verbetering van de benodigde Engelse taalvaardigheden.

C1-niveau Engels bereiken?

Neem contact op met ILC of mail naar sales@ilc-talen.nl en volg een individuele taalcursus bij één van onze native speakers. Persoonlijk, op maat en flexibel in het plannen van de lessen. Maak een nieuwe taal leren of het verdiepen van bijvoorbeeld de Engelse taal een onderdeel van jouw wekelijkse invulling. Ervaar hoe prettig het is om een cursus zakelijk Engels te volgen bij ILC om het C1-niveau Engels te bereiken.

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.