20 oktober, 2022
Algemeen

Hoe voorkom je taalverloedering binnen jouw organisatie?

Om op deze vraag een antwoord te kunnen geven moeten we eerst kijken wat er precies met taalverloedering wordt bedoeld? In eerste instantie lijkt het antwoord op deze vraag eenvoudig: taalverloedering is verloedering op het gebied van taal. Verloedering is een ander woord voor verslonzing (Van Dale), en dat is dan weer het ‘door on­zorg­vul­di­ge be­han­de­ling er slor­dig uit doen zien’. Een belangrijk element in de woorden verloedering en verslonzing is -ing: dat betekent dat er sprake is van een ontwikkeling, niet van een statische situatie. Taalverloedering impliceert dus een verloop van tijd. Taalverloedering is altijd iets wat optreedt ten opzichte van een situatie in het verleden. Het is nooit duidelijk of die situatie een bepaald punt is, of dat de taal verloedert in relatie tot een langere periode, maar er is altijd sprake van “temporele degradatie”. We kunnen dus in eenvoudige woorden zeggen: als er sprake is van taalverloedering dan betekent dit dat er nu meer slordige taal wordt gebruikt dan eerder.

Hoe ontstaat taalverloedering?

Een probleem van taalverloedering is de slordigheid. Hiermee kan je vaststellen dat er geen sprake is van structurele taalfouten per se, maar van onzorgvuldigheid. Onzorgvuldigheid impliceert een verschrijving, een afwijking die onopzettelijk is gemaakt. Wanneer iemand structureel ‘groter als’ schrijft in plaats van ‘groter dan’, dan komt dit niet in overeenstemming met de standaard taalnorm. Je kan jezelf de vraag stellen of hier sprake is van slordigheid of onwetendheid? Dit maakt het idee van slordigheid, en daarmee de mate van taalverloedering lastig te meten. Taalverloedering treedt ook op wanneer men bewust populaire spreektaal of “app-taal” zoals “ff”, “thanx”, “waarneer” of “tog” integreert in de dagelijkse (zakelijke) taal. Deze vorm van taalverloedering vindt met name plaats onder de jeugd.

Hoe omgaan met taalverloedering/taalfouten binnen jouw organisatie?

Ongeacht of de taalfouten uit slordigheid of onwetendheid ontstaan, taalfouten in woord en geschrift zijn sowieso onwenselijk binnen een organisatie. Vergeet ook niet dat taalfouten in de externe communicatie het imago van een organisatie flink kunnen schaden. Het is daarom van belang om de taalvaardigheid binnen een organisatie naar/op een hoog niveau te brengen/houden. Wees alert op alle teksten die naar externen gaan, ongeacht of dit per schrift plaatsvindt of via mailverkeer. Mocht je twijfelen aan een woord, raadpleeg dan voor de zekerheid het internet of vraag een collega om advies. Ook al maak jij jezelf er minder geliefd door, toch zou ik jouw collega er op attenderen wanneer je een taalfout bespeurt in de tekst die naar externen zal gaan. Uiteraard is het wel wenselijk een collega niet publiekelijk hierop aan te spreken, daarmee breng je iemand onnodig in verlegenheid.

Scholing de oplossing bij onvoldoende taalvaardigheid

Medewerkers binnen een organisatie die communiceren met externen dienen dus de taalvaardigheid voldoende te beheersen om foutloos en helder een tekst op te kunnen stellen. Wanneer er medewerkers zijn die hier moeite mee hebben kan scholing een goede oplossing zijn. Behalve dat de organisatie er bij gebaat is dat de externe communicatie in de toekomst foutloos verloopt zal ook de medewerker zich er beter bij gaan voelen en meer zelfvertrouwen krijgen wanneer hij/ zij de taal beter beheerst. Uiteraard zal de motivatie van de medewerker het grootst zijn wanneer de werkgever deze scholing zal faciliteren.

STAP-budget

Via STAP kunnen volwassen werkenden of werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000 financiële hulp krijgen om scholing te betalen. Dit STAP-budget zou eventueel kunnen worden aangewend om een taalcursus Nederlands te volgen bij ILC-talen (vanaf instapniveau B1) hetgeen kan bijdragen aan het reduceren van taalverloedering in Nederland.

ILC

ILC-talen is een door het NRTO erkend taleninstituut, opgericht in 1990 en gevestigd in Vlijmen. Bij ons kun je terecht voor een cursus zakelijk Nederlands, maar uiteraard bieden wij ook de mogelijkheid om een taaltraining te volgen in een andere taal dan het Nederlands zoals in een cursus zakelijk Engels. Mocht u aan de hand van dit artikel vragen of interesse hebben, neem gerust contact met ons op!

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.