27 augustus, 2023
Algemeen

Verschillende culturen in Nederland

Dankzij de geschiedenis van handel en kolonisatie zijn er veel verschillende culturen in Nederland. Voor Nederland is dus culturele diversiteit niet nieuw. Vanwege de diverse bevolkingssamenstelling zijn er in Nederland ook veel mensen die naast het Nederlands andere talen spreken. Ook omdat er veel internationale bedrijven en organisaties in Nederland gevestigd zijn, is er ook een grote expatgemeenschap ontstaan en zij hebben elk zo hun eigen cultuur en tradities.

De officiële taal van Nederland is het Nederlands. Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen.

Het ‘Standaardnederlands’ is een gestandaardiseerde variant van het Nederlands (voorheen het ‘Algemeen Beschaafd Nederlands’)

Het ‘Standaardnederlands’ wordt onderwezen op de scholen en wordt gesproken in België, Suriname, Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Naast het Nederlands zijn er verschillende streektalen en dialecten in Nederland. Zoals de Nederlandse overheid drie regionale talen erkend. Namelijk het Nedersaksisch, het Fries en het Limburgs.
Nederland is door de nieuwkomers rijker geworden op sociaal-cultureel en economisch gebied. Deze nieuwkomers brengen allemaal hun eigen cultuur mee; ze hebben een eigen taal, muziek, tradities, eetgewoonten, gedragsregels, rituelen en dergelijke. Veel nieuwe Nederlanders zijn succesvol op allerlei terreinen zoals toneel, literatuur, cabaret, sport, film, wetenschap, media, politiek. Nieuwe Nederlanders hebben ook vaak een andere kijk op bepaalde vraagstukken en dragen daarom bij aan andere manieren om problemen op te lossen.

Verschillende culturen en gemeenschappen

Ongeveer 26,4% van de inwoners van Nederland heeft een migratieachtergrond. Op 1 januari 2023 woonden volgens het CBS 4,7 miljoen personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dit zijn voornamelijk mensen uit Turkije, Marokko, Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Buiten deze bevolkingsgroepen zijn 1,7 miljoen inwoners van Buiten-Europese herkomst. Dit brengt verschillende culturen in Nederland met zich mee.

De Indonesische gemeenschap is ontstaan na de dekolonisatie van Indonesië en heeft unieke culturele tradities en evenementen in Nederland geïntroduceerd. De Indonesiërs spreken Indonesisch. In de Indonesische cultuur is het belangrijk dat je anderen met name de ouderen met respect behandeld.

De Caribische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden, zoals Aruba, Curaçao en Sint Maarten, hebben elk hun eigen cultuur en invloed op Nederland. Antillianen spreken twee talen; Papiaments en Nederlands. De overgrote meerderheid is rooms-katholiek. Muziek is belangrijk voor de Antillianen. Vrolijkheid, gezelligheid en een relaxte houding. Er is veel ruimte voor openheid, mensen zijn gastvrij en enthousiast om nieuwe mensen te ontmoeten.

De Chinese gemeenschap heeft ook haar stempel gedrukt op de Nederlandse cultuur, vooral zichtbaar in ‘Chinatowns’, Chinese restaurants en de viering van het Chinese Nieuwjaar.

De Turkse migranten zijn vanaf 1960 als gastarbeiders naar Nederland gekomen. De taal die wordt gesproken is Turks. De Turken zijn vaak trots op het gebied waar ze vandaan komen en houden zich vast aan tradities van eer en respect.

De Marokkaanse gemeenschap heeft een belangrijke rol in Nederlandse steden. Elementen zoals Marokkaanse eetgelegenheden en moskeeën zijn duidelijk zichtbaar. Het Marokkaans- Arabisch en de Berbertaal worden gesproken door Marokkanen.

Onze arbeidsmigranten zorgen voor verschillende culturen in Nederland

Naast de woon- en werkomstandigheden zijn er ook toenemende vraagstukken die te maken hebben met arbeidsverhoudingen van de arbeidsmigranten. Veel arbeidsmigranten, met name de arbeidsmigranten die zich graag voor een langere tijd willen vestigen in Nederland, hebben sterk de behoefte om een onderdeel te worden van de lokale samenleving. Arbeidsmigranten willen de Nederlandse taal leren spreken, deelnemen aan lokale evenementen, lid worden van verenigingen enz. De Nederlandse taal fungeert als een bindmiddel dat mensen uit verschillende culturen verenigt ongeacht hun achtergrond.

Taal is de basis van communicatie en interactie tussen mensen

De manier waarop mensen spreken, de uitdrukkingen die ze gebruiken en de taal die ze delen, beïnvloeden hoe ze met elkaar omgaan en communiceren. Of dit nu binnen bedrijven en organisaties is of op sociaal vlak. Met een taaltraining kun je leren om te gaan met deze verschillende culturen. Lees in de blog ‘Waar komt de Nederlandse taal vandaan?‘ meer over onze taal.

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.