29 mei, 2023
Algemeen

Zaken doen in het buitenland, vergeet dit niet!

Zaken doen in het buitenland is iets dat steeds normaler wordt voor grote bedrijven en organisaties. Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven en organisaties ervoor kiezen om zaken te gaan doen in het buitenland. Denk aan bijvoorbeeld de groeiversnelling van je bedrijf door het benaderen van nieuwe klanten over de grenzen of kostenbesparingen door goedkopere arbeidskrachten of grondstoffen. Wat dacht je van risicospreiding door minder afhankelijk te zijn van één enkele markt of klant. Het verkrijgen van toegang tot nieuwe technologieën zou ook zomaar een reden kunnen zijn.

Taalproblemen bij het zaken doen in het buitenland

Als werkgever kun je al snel een taalprobleem ervaren. Vooral wanneer jezelf als werkgever maar ook je werknemers de nieuw toe te passen taal niet of nauwelijks beheersen. Dit taalprobleem is één van de grote uitdagingen wanneer je zaken doet in het buitenland. Omdat dit taalprobleem natuurlijk leidt tot communicatieproblemen. Naast communicatieproblemen door de taalbarrière is het begrijpen van de lokale markt ook een uitdaging dan nog niet te spreken over het snappen van de lokale wet- en regelgeving. Het is daarom een ‘must’ om te investeren in een goede voorbereiding! De voorbereiding start niet alleen met het leren van de vreemde taal, investeren in kennis over de cultuur is net zo belangrijk. De taaltrainers werkzaam voor ILC geven uitsluitend les in hun moedertaal. Deze keuze is bewust genomen. De reden hiervoor is omdat naast de taal en culturele bewustzijn wording ook over de lokale markten, wet- en regelgeving wordt gesproken. En is deze kennis niet direct paraat, dan weten zij exact waar de informatie op te vragen is.

Buitenlandse cultuur

Ieder land heeft zo ongeschreven regels in het zakendoen. Het is daarom belangrijk om vooraf zoveel mogelijke kennis te vergaren over de zakelijke gebruiken van dat land. In een aantal landen liggen bedrog en fraude op de loer en de angst om helemaal niet betaald te worden voor geleverde goederen of diensten. Ook hanteert men in diverse landen een veel langere betalingstermijn voor facturen die naar een buitenlandse klant gaan.

Wet- en regelgeving

Een risico kan zijn dat contractbesprekingen moeizaam verlopen omdat ze vaak onderworpen zijn aan andere regels en gebruiken. Onze Nederlandse wet- en regelgeving beschermt je niet tegen contracten die in het buitenland zijn afgesloten. Garantie op betaling heb je dus niet. In veel landen staat de sector van kredietwaardigheidsbedrijven nog in de kinderschoenen. Dat terwijl betrouwbare bedrijfsgegevens cruciaal zijn om berekende risico’s te nemen. Voor bedrijven in het buitenland zijn dus ook minder bedrijfs- en marktgegevens beschikbaar, waardoor het lastig is om een correct en compleet (financieel) beeld te krijgen van de tegenpartij.

Schommelende wisselkoersen

Valuta in een land kunnen onder druk komen te staan door economische sancties, een oorlog of slechte economische cijfers. Wanneer je internationaal zaken doet kan dit grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de prijs van jouw product of dienst.  Bij het zakendoen buiten de eurozone bepaalt de wisselkoers of een product of dienst goedkoper of duurder uitvalt. Een voorbeeld van valutarisico is de Turkse lira die de afgelopen jaren zeer fors is gedaald ten opzichte van de euro. De reden hiervoor is het gevoerde economische beleid van de huidige president, hij laat de ‘Turkse centrale bank’ al lange tijd de rente verlagen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Wanneer je zaken doet in het buitenland moet je jezelf ervan bewust zijn dat je dit met de juiste partijen doet. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de hele keten van je product of dienst. Check daarom voor jezelf of er risico’s zijn op het gebied van mens, dier, milieu en maatschappij. In een aantal landen loop je een groter risico om onverhoopt te maken te krijgen met zaken als mensenrechten, arbeidsomstandigheden, kinderarbeid en corruptie. Gelukkig willen steeds meer consumenten, overheden en grote bedrijven een duurzaam en eerlijk product!

De zeer ervaren taaltrainers van ILC-talen helpen je graag bij het leren van een nieuwe taal door middel van een taaltraining met als doel je kans op succes in het buitenland te vergroten. Ook kunnen wij je bekend maken met de diverse belangrijk zaken, over het land waarnaar je van plan bent te vertrekken, zoals hierboven besproken. Mocht je vragen hebben over dit artikel of ben je nieuwsgierig geworden naar onze aanpak, stuur dan een mail naar info@ilc-talen.nl.

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.