28 december, 2022
Algemeen

De 12 druiven van Spanje

Wist je dat Spanje tijdens de viering van Oud & Nieuw een oude traditie rondom 12 druiven in ere houdt genaamd “Las doce uvas de la suerte”. Volgens Spaanse historici is de oorsprong te herleiden naar Alicante en Madrid. Deze traditie is tegenwoordig zelfs in Latijns-Amerika terug te vinden!

De historie van de 12 druiven op Oudejaarsdag

Volgens diverse historici is deze traditie ontstaan in de Spaanse hoofdstad Madrid. In 1880 was het gebruikelijk dat de Spaanse adel in Madrid de feestdagen in december in privésfeer vierden. Net als de Franse adel dronken zij champagne die werd begeleid door druiven. Toen de Spaanse adel besloot de december feestdagen naar de privésfeer te trekken werd tevens besloten om de traditionele straatfeesten, die normaliter tijdens ´La Noche de Reyes´ (Drie Koningen Avond) werden gehouden, te verbieden. Op dit besluit volgde uiteraard een hoop commentaar wat zich uitte in een protestactie op oudejaarsavond. Het was namelijk niet verboden om op het plein La Puerta del Sol naar het klokkenspel te luisteren. De bevolking had als lucratieve actie bedacht om die avond druiven te eten. Die waren in die tijd zeer goedkoop.

Alicante en de 12 druiven

In 1909 was de lucratieve actie van de gewone burger in Madrid in de vergetelheid geraakt. Echter, slimme fruithandelaren in Alicante begonnen in 1909 op oudejaarsavond met het plukken van druiven. Er was immers een overschot aan druiven in die tijd. De witte druivensoort Aledo werden per 12 stuks verpakt en verkocht als geluksdruiven. Elke druif vertegenwoordigd een maand in het jaar. Hiermee werd de lucratieve actie die was begonnen in Madrid in 1880 in 1909 een “gelukstraditie”.

Wat houdt de traditie rondom ¨Doce uvas de la suerte¨ precies in?

Bij aanvang van het diner op oudejaarsavond liggen er 12 druiven per persoon op tafel. De druiven blijven tijdens het gehele diner onaangeraakt op de tafel liggen tot het bijna 00.00 uur is. Om 12 seconden voor 00.00u dien je elke seconde 1 druif te eten. Om precies 00.00 uur eet je de laatste druif. Als dit lukt dan heb je voor elke maand in de komende jaar een druif gegeten en zal het geluk aan jouw zijde zijn.

Zelf een keer ¨Las doce uvas de la suerte¨ mee willen maken?

Uiteraard kan het leuk zijn om deze traditie zelf een keer te beleven, de kans op een beetje extra geluk is nooit weg natuurlijk! Mocht je nog geen Spaans spreken en niet helemaal onbeslagen ten ijs willen komen tijdens jouw verblijf in Spanje, dan is het mogelijk een cursus zakelijk Spaans bij ILC-talen te volgen. Ben jij leergierig en gedreven, dan is het zeker mogelijk om in een relatief korte tijd jezelf verstaanbaar te kunnen maken. Uiteraard spreek je dan nog geen vloeiend Spaans en zal je grammaticaal zeker nog de nodige foutjes maken, dat geeft ook helemaal niet. ILC-talen werkt met professionele en enthousiaste native taaltrainers die graag met jou de uitdaging aangaan en jou het Spaanse geluk gunnen!

STAP-budget

Mocht je al een woord Spaans spreken (vanaf A2-niveau) en je  graag nog verder willen bekwamen in de Spaanse taal, maak dan gebruik van het STAP-budget ter waarde van EUR 1.000,- welke jaarlijks beschikbaar wordt gesteld door de overheid (UWV). De lessen kan je uiteraard op individuele basis volgen maar het wordt voor jou nog aantrekkelijker wanneer je iemand in jouw omgeving kent die graag bij jou zou willen aanhaken. Het aantal te volgen lesuren zal dan meer dan evenredig toenemen en vaak weet je elkaar ook extra te motiveren. Mocht je vragen hebben aan de hand van dit artikel of meer willen weten over de mogelijkheden met het STAP-budget, neem gerust contact met ons op!

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.