28 april, 2024
Algemeen

Jou of jouw? (EZELSBRUGGETJE!)

Het probleem bij het kiezen voor de juiste schrijfwijze van jou of jouw is dat je niet hoort of die w er moet staan. Lees dit blog!

Het jou of jouw EZELSBRUGGETJE!

Vervang het woord jou voor u. Wanneer er in de zin “uw” (met een w er achter) komt te staan dan wordt het ook jouw (met een w op het einde).
Dus: wat is jou adres = wat is uw adres? Nu weet je dat het jouw met een w moet zijn.

Jou

Jou (en u) is een persoonlijk voornaamwoord. Een persoonlijk voornaamwoord verwijst naar een persoon (of meer personen) Persoonlijke voornaamwoorden zijn: ik, jou, zij, hen, hem, etc.

Jouw

Jouw (en uw) is een bezittelijk voornaamwoord. Een bezittelijk voornaamwoord geeft aan dat iets van jou (of een ander) is. Bezittelijke voornaamwoorden zijn onder andere: jouw, mijn, haar, zijn, onze, uw.

In deze zin wordt dat goed duidelijk: Het is nog steeds jouw geld, dus ik geef het aan jou terug.
EZELSBRUGGETJE: Bij twijfel kun je jouw en jou vervangen door zijn en hem: Het is zijn (= jouw) geld, ik geef het aan hem (= jou) terug.

Het gebruik van jou en jouw gaat vaak mis!

Jou of jouw, het blijft toch een lastige kwestie. Je ziet in de praktijk dat dit ook heel vaak mis gaat. In de zin als : “dat heb ik jouw al laten weten”. Dit moet natuurlijk zijn: “dat heb ik jou al laten weten”.
Maar ook andersom gaat het mis: “dat is jou telefoon”. De juiste spelling is: “dat is jouw telefoon”.
Leuk om kennis te maken met ILC?

Kijk eens naar de diverse lesprogramma’s die ILC-talen jouw kan bieden. Met een paar individuele lesuren kun je verrassend veel talenkennis opdoen. Neem contact met ons op via info@ilc-talen.nl of bel naar 0416 563 000.

Volg een cursus zakelijk Nederlands. Misschien heb je in je werkomgeving met Spaanssprekende collega’s te maken of Italiaans. Wij helpen je graag verder in jouw talenontwikkeling.

ILC biedt in ruim 20 talen persoonlijke taaltrainingen aan. Onze native speaking trainers leren je naast de vreemde taal ook veel over o.a. de gebruiken van het land, de regels- & wetgeving en wat je absoluut niet moet doen en juist wat je absoluut mag doen!

International Language Centre ‘s-Hertogenbosch (Vlijmen)

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.