21 juni, 2022
Algemeen

Wat is non-verbale communicatie?

Wat is non-verbale communicatie?

Met non-verbale communicatie bedoelen we lichaamstaal, de ongefilterde vertaling van wat er bij iemand in het hoofd omgaat. Dit kunnen emoties zijn, behoeften of intenties die op hun beurt worden vertaald naar een zichtbaar non-verbaal signaal. Wanneer jij in staat bent om deze non-verbale signalen waar te nemen krijg je inzicht in de belevingswereld van de mensen om je heen. Lichaamstaal bestaat uit de combinatie van lichaamshouding, oogbewegingen, handbewegingen en stemgebruik. Non-verbale communicatie vindt plaats tijdens ‘small-talk’ evenals in zakelijke communicatie.

Hoe belangrijk is non-verbale communicatie tijdens zakelijke communicatie?

Door het waarnemen van non-verbale communicatie tijdens de gesprekken die je voert zal jij je eerder verbonden voelen met jouw gesprekspartner en zal het gesprek efficiënter verlopen.  Daarom is het kunnen waarnemen van non-verbale communicatie een groot voordeel bij het voeren van zakelijke communicatie. Deze vorm van communicatie vindt plaats namens of met organisaties die werkzaam zijn binnen de commerciële sector of de non-profit sector. De wijze van communiceren valt meteen op, het is formeler en minder vrijblijvend. Je bent vaak niet bewust van je eigen lichaamstaal maar het heeft een groot effect hoe anderen jou en jouw boodschap ervaren en hoe zij hierop zullen reageren. Inzicht hebben in je eigen lichaamstaal zal bijdragen aan een positieve uitstraling, een beter gesprek en veelal het gewenste resultaat dat voortvloeit uit het gesprek. Iemand recht in de ogen aankijken is een belangrijk voorbeeld hiervan, hiermee laat je zien dat jouw aandacht volledig bij die persoon is. Met geopende handen communiceren laat je bijvoorbeeld (bewust of onbewust) zien dat je ontvankelijk en betrouwbaar bent, zeer waardevol bij zakelijk communiceren. De juiste lichaamstaal draagt dus bij aan professioneel communiceren. Lees hier meer over in de blog ‘Tips voor het geven van een zakelijke presentatie‘.

Non-verbale communicatie binnen de diverse culturen

Voor professionals in de zakelijke dienstverlening  die regelmatig relaties ontmoeten uit een ander land of cultuur, is het waarnemen van non-verbale communicatie erg belangrijk. Er zijn landen waar men zeer expressief is wanneer het gaat om fysieke aanraking bij een begroeting zoals bijvoorbeeld Italië en Frankrijk. Een knuffel of een kus op beide wangen is hier heel gebruikelijk. Deze vorm van begroeten is bijvoorbeeld in Japan zeer ongebruikelijk en ongewenst, daar raak je elkaar helemaal niet aan en blijft het bij een buiging.
Ook elkaar de handen schudden gebeurt in diverse landen op verschillende wijze. In de meeste landen in Noord-Europa is een snelle en stevige handdruk gebruikelijk. Daarentegen is in grotendeels Zuid-Europa, Centraal- en Zuid-Amerika een handdruk langer en warmer van aard. Zo zie je maar dat in verschillende landen en culturen de gedragingen verschillend zijn van elkaar. Probeer sowieso te onthouden dat je nooit iemands hoofd aanraakt, in de meeste religies wordt dit als beledigend beschouwd.

Daarom een taaltraining volgen bij ILC-talen!

Zoals hierboven omschreven is het voeren van de juiste verbale en non-verbale communicatie binnen het bedrijfsleven een must. Zakelijk communiceren leren in bijvoorbeeld het Nederlands, de Engelse taal, Duitse taal, of Franse taal, ILC-talen maakt het mogelijk!

Onze professionele native taaltrainers nemen jou mee op reis door de wereld van professioneel communiceren in een vreemde taal en maken je deels wegwijs in de cultuur van de betreffende taal of het bewuste land waarmee jij zaken doet. Met de kennis die je opdoet tijdens deze cursus zakelijk Engels, cursus zakelijk Nederlands, cursus zakelijk Duitscursus zakelijk Spaans of bijvoorbeeld cursus zakelijk Frans zal je nog beter kunnen communiceren en eerder jouw gewenste doelen behalen. Begrepen en bekeken worden op de wijze die jij wenst en je bewust zijn van de gebruiken van de cultuur waarbinnen jij je begeeft. Uiteraard betreft het een maatwerk taaltraining, toegespitst op jouw vakgebied. Mocht je behoefte hebben aan meer informatie of interesse hebben in het volgen van een van onze zakelijke taaltrainingen, neem gerust contact met ons op. Ons team van native speaking taaltrainers staat voor jou klaar!

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.