6 september, 2022
Algemeen

Laaggeletterdheid op de werkvloer: Wat is het en hoe voorkom je het?

Je bent als volwassene laaggeletterd als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heeft men dan ook beperkte digitale vaardigheden. Wanneer iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen heeft dat absoluut gevolgen voor die persoon. Als laaggeletterde ben je bijvoorbeeld minder succesvol op de arbeidsmarkt, heb je vaak minder grip op jouw geldzaken en ligt zelfs de levensverwachting lager. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterd persoon kan wel lezen en schrijven maar beheerst dit onvoldoende om goed mee te kunnen komen in de samenleving. In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen mensen vanaf 16-jarige leeftijd moeite met lezen en schrijven, een enorm aantal. Laaggeletterdheid moet bespreekbaar zijn in elk bedrijf.

Hoe herken je laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid is binnen een organisatie eventueel te herkennen wanneer personen bovengemiddeld ziek zijn, certificaten niet of met grote moeite behaald, e-mails moeilijk begrijpt en formulieren niet kan invullen. Omdat laaggeletterdheid in groten getale voorkomt is het van belang dat u als werkgever hiervoor waakzaam blijft. Maak laaggeletterdheid bespreekbaar binnen uw organisatie en maak kenbaar dat het zeer veel voorkomt in Nederland zodat een werknemer die kampt met dit probleem zich niet de enige hierin voelt. Zoek tezamen met de persoon naar mogelijke oplossingen zoals scholing.

Subsidie vanuit de overheid

Omdat laaggeletterdheid zoveel voorkomt in Nederland heeft de overheid hiervoor subsidie beschikbaar gesteld onder de naam “Tel mee met Taal”. De overheid vergoedt 67% van de opleidingskosten voor werknemers met een maximum van EUR 1.500.00 per werknemer.
Aangezien ILC-talen in het bezit is van het NRTO-keurmerk en wij 100% maatwerk leveren, zijn de aangewezen partij om laaggeletterden op te leiden en hen op weg te helpen naar nieuwe kansen.

Voorkom ongelukken op de werkvloer

Uit onze jarenlange ervaring blijkt dat bijvoorbeeld veel productieprocessen worden uitgevoerd door migranten die de Nederlandse taal vaak onvoldoende beheersen om voldoende veilig te kunnen werken, hetgeen kan leiden tot grote ongelukken op de werkvloer. In een dergelijke situatie inventariseren wij op locatie het productieproces van a tot z en brengen het hele proces in kaart door middel van foto’s en pictogrammen.

Aarzel niet en neem contact op om te bespreken in welke vorm u een taaltraining bij ILC-talen, een van de betere taalinstituten van Nederland, kunt afnemen. Vele bedrijven zijn u al voor geweest en zij profiteren nu van een veiligere werkomgeving en dus minder kans op bedrijfsongevallen. Naast de Nederlandse taal kunt u onder andere kiezen uit een; cursus zakelijk Duits, cursus zakelijk Engels, cursus zakelijk Frans, cursus zakelijk Spaans. ILC verzorgt naast taalcursussen op de werkvloer ook zakelijke taaltrainingen en taal workshops waarmee medewerkers binnen uw organisatie geholpen worden om bepaalde doelstellingen te behalen in een vreemde taal. De taal wordt op individuele basis geleerd maar ook in kleine ‘homogene’ groepen met een maximum van acht personen.

Mocht u vragen hebben aan de hand van dit artikel, neem gerust contact met ons op. Wij leveren te allen tijde maatwerk dus er zal sowieso een passende oplossing gevonden worden.

Mis nooit een onderwerp, schrijf in op de nieuwsbrief:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.